25.6.2016

Matkakertomus osa 01, Tallinna ja Tartto, Viro

Päivät 04052016 - 05052016

Tästä alkaa matkakertomus, joka alkaa Itämeren ylityksellä,
jatkuu läpi Baltian, joka koukkaa Puolan kautta päästäkseen
Ukrainaan ja joka kahden viikon kuluttua päättyy Kiovaan.

Osa 1 kertoo Tallinnasta ja Tarttosta.
Lainaukset ovat matkapäiväkirjastani.

"20 hengen dormihuone on tyhjä. Nukun yksin. Kävin Koplissa ratikalla.
Näin saman kissan kuin viimeksi, mutta se ei tullut lähelle koska rapsutin
toista kissaa eikä ne olleet kavereita. Ikäiseni nainen huusi autosta viroksi, 
että hänen kissansa, älä vie kauas. Huomaan ymmärtäväni viroa enemmän
kuin ennen mutta koska en osaa vastata, joudun vaihtamaan englantiin."

Länsisatama
Helsinki

Hostelli Alurin dormihuone
Tallinna

"Dormihuoneessa kaikki on puuta. Katto, lattia, seinät ruskeaa puuta.
Kerrossängyt valkoista. Huone on hämärä. Pienistä ikkunoista näkee
punaisia kattoja. Kuin näkisin unta."

Raitikka Kopliin
Tallinna

Juna Tallinnasta Tarttoon

Kissoja jotka tapasin
Tallinna / Tartto

Seinämaalaus
Tartto

Kirjakauppa joka sulatti sydämeni
Tartto

Juoksin lähtöselvitykseen viimeisillä minuuteilla. Lauttaan päästyäni harpoin m/s Finlandian portaikot kannelle katsomaan kun Helsinki jää taakse. Kulutin kaksi- ja puolituntisen lauttamatkaa miettien tuntemattomia kaupunkeja jotka kohtaisin ja yrittäen arvailla tunteita jotka kohtaisin. Päätin nukkua ensimmäisen yön Tallinnassa, levätä yhden yön tutussa kaupungissa ennen tuntematonta. Kaksi ensimmäistä hostellia olivat täynnä. Kolmas liian kallis. Neljäs oli lähes tyhjä.

Huomasin ilokseni Tallinnan olevan niin tuttu, etten tarvinnut karttaa. Löydettyäni yösijan ja syötyäni Kompressor -nimisessä pannarikahvilassa lettuja päivälliseksi, otin ratikan Kopliin. Viime kertaisella Tallinnan reissullani olin seikkaillut ratikoilla ja ystävystynyt päätepysäkillä kissaan, jonka halusin tavata uudelleen. Tällä kertaa tapasin toisen kissan, joka seurasi minua kaikkialle ja saattoi ratikalle, enkä päässyt kuin moikkaamaan aiempaa kissaystävääni kaukaa. 

Söin aamupalaksi lisää lettuja Kompressorissa ja päästyäni Tallinnan rautatieasemalle en joutunut odottamaan junaa kauaa. Ostin konduktööriltä lipun Valgaan, kaupunkiin Viron ja Latvian välissä, mutta matkan aikana päätinkin viettää seuraavan yön Tarttossa. En tiennyt juna-aikatauluja Valgasta eteenpäin ja totesin saapuvani sinne niin myöhään, että olisi epätodennäköistä että pääsisin vielä samana päivänä Riikaan. Toisekseen olin kuullut Tarttosta paljon hyvää; kultturelli, kaunis ja nuorekas yliopistokaupunki. Lyhyen visiitin jälkeen allekirjoitan sen kyllä. Tartton kaduilla käveli paljon nuoria, jotka olivat löytäneet oman tyylinsä. Jotain kertonee jo se, että seinään on maalattu kaksi decoraan pukeutunutta tyttöä. Lisäksi kaupungin läpi kulkevan joen rantaa oli kaunis kävellä.

Ensimmäinen hostelli, jonka ovella kävin, oli täynnä, ja seuraava lähes tyhjä. Nukuin kahdeksan hengen dormihuoneessa kahden muun turistin kanssa. Toinen näistä, kanadalainen miekkonen, oli tekemässä samaa reittiä Baltian läpi kuin minä, mutta toiseen suuntaan: hän oli jo käynyt Vilnassa ja Riikassa ja vasta matkalla Tallinnaan ja lopulta Helsinkiin. Hän oli kuullut paikallisten suosimasta baarista, joka osoittautui tunnelmallisen meluisaksi ja rennoksi.  Olin innossani baarikissasta, vanhasta vittuuntuneen näköisestä katista joka vietti aikaansa sekä baarin sisä- että ulkopuolella. Sen nimi oli Kuisti. Se tarkoittaa kuistia myös suomeksi. Meni myöhään, aamulla väsytti.

Seuraava osa matkakertomusta jatkuu Tartton
rautatieasemalta eteenpäin, kohdasta jossa
nukun laiturilla odottaessani junaa Valgaan.

2 kommenttia:

 1. Hei pakko kysyä, mut oisko linkkiä jakaa, missä voi tehdä tommosia kuvanvaihtogiffe, mitä lie onkaan?:)

  Jes, pääsee vihdoin lukee sun matkasta, vaikka paljon jo kerroitkin!! ^^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lataa koneelle PhotoScape! Se on muutenkin kätevä, muokkaan ja pienennän sillä muutenkin kaikki kuvan.

   Poista