28.11.2016

Lähde

Kerran eräs mies tuli bussipysäkillä juttelemaan.

"Uskotko Jumalaan?"
"Kyllä."
"Mihin niistä?"
"Kaikkiin."
Mies sanoi, että olipa erikoinen vastaus. Bussi tuli, minulla ei ollut aikaa eikä halua avata maailmankuvaani siinä. Aion tehdä sen tässä. Yritän selittää ajatukseni mahdollisimman yksinkertaisesti ja neutraalisti, katsotaan onnistunko.

En mahdu yhteenkään kategoriaan täysin, mutta on kolme uskontoa, jotka ovat eniten vaikuttaneet tapaani nähdä todellisuus. Yksi niistä on buddhalaisuus. Sen kautta yritän selittää, miksi minusta on täysin luontevaa sanoa, että kaikki jumalat ovat totta. Meditoituani usein ja paljon, löysin meditatiivisesta tilasta asian, jota kutsun itse Lähteeksi. Luulen, että siinä on jotakin samaa kuin sanoissa 'maailmansielu' tai 'absoluuttinen jumaluus'. Joka tapauksessa Lähde on vain oma nimitykseni, ja se sopii suuhuni parhaiten.

Ajattelen, että koko maailmankaikkeus on Lähdettä. Lähde on tila, josta alkuräjähdys on lähtenyt liikkelle, ja tila johon avaruus loittonee. Tältä osin maailmankuvani on panteistinen. Kaikki on jumalaista, kaikki on pyhää. Koska Lähde on niin laaja ja syvä ykseydessään, ettei sillä voi olla persoonaa, kasvoja eikä ihmisolemusta, on historian kuluessa luotu ihmishahmoisia jumalia, erilaisia personifikaatioita samasta pyhyydestä. Riippuu ihmisestä, kuinka monta jumalaa kukin kokee läheisekseen, toisille se voi olla yksi ja ainoa Jumala, toisille ei yksikään. Minulle läheisimmät personifikaatiot ovat Lucifer ja kreikkalaisen mytologian Athene.

Toinen maailmankuvaani paljon vaikuttanut uskonto on wicca. Sen kautta ymmärsin, etten tarvitse välikäsiä itseni ja Lähteen välillä. Jos haluan siunata esimerkiksi viiniä, en tarvitse enkä halua siihen pappia, voin tehdä sen itse. Wiccasta mieleeni on painunut myös kolminkertaisen paluun laki. Mitä tahansa teenkin, se palaa minuun kolminkertaisena niin hyvässä kuin pahassa. Se on toinen syy siihen, miksi vasempaan ranteeseeni on tatuoitu triquetra. Toinen syy triquetran tatuoimiseen on sen symboloima elämän, kuoleman ja jälleensyntymän ketju.

Wiccassa pentagrammi asetetaan sakara ylöspäin. Minun kädessäni pentagrammi voi olla kumminkin päin. Riippuu ihan siitä, mistä suunnasta kättäni sattuu katsomaan. Ateistinen satanismi auttoi minua ymmärtämään, ettei koskaan yksikään jumala ole ylempänä tai alempana kuin minä ja yhtä lailla minäkin voin olla jumala itselleni. Tämä on helppo ymmärtää panteismin kautta. Koska kaikki on kotoisin Lähteestä, koska kaikki on samaa jumalaista pyhyyttä, niin sitä olen erottamattomasti myös minä. Lähde on sisälläni, se on kaikkien ja kaiken sisällä. Se on kaikki.

14 kommenttia:

 1. Ööhh..
  Meni yli hilseen :D
  Mutta tuo teksti vain todistaa sen, kuinka moniuloitteisia asiat oikein voivatkaan olla, eikä mikään ole niin yksinkertaista kuin yksinkertainen...

  Tai jotakin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, mä ainakin yritin selittää yksinkertaisesti. Usko tai älä, tein kaikkeni. :'D

   Poista
 2. Pidän tavasta jolla katsot maailmaa.

  VastaaPoista
 3. Hmm. Mukava lukea. En tiedä, tunnetko taolaisuutta itsellesi läheiseksi, mutta Lähteestä tuli paljon mieleen Tao - toki kyse on varmaan siitäkin, että itselleni se on hengellisyydestä tutuimmasta päästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itselleni se taas on kovin vieras, en ole tutustunut siihen juuri ollenkaan, mutta voisin kyllä!

   Poista
 4. Hyvä teksti ja hyvä vastaus miehelle! Tykkään kun sulla on niin hyviä tekstejä ja ajatuksia <3

  VastaaPoista
 5. Jee! Mutta satanismin eteen ei tarvitse liittää ateismia. Satanismissa ei uskota jumaluuksiin, joten se on "ateistinen" jo lähtökohdiltaan :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole kovin hyvä käsitteistä puhuttaessa, mutta usein satanismi jaetaan ateistiseen satanismiin ja teistiseen satanismiin. Ja nimenomaan tekstin viimeisessä kappaleessa halusin korostaa ateistisen satanismin vaikutusta maailmankuvaani, koska kuten kolmannesta kappaleesta käy ilmi, näkemykseni ei Saatanan (kuten ei muidenkaan jumalien) suhteen ole ateistinen.

   Poista